Uçak Çeşitleri
Yolcu uçağı
Yolcu uçaklarında amaç olabildiğince fazla yolcuyu en kısa sürede gitmek istedikleri yere ulaştırmaktır. Bu amaçla çalışan tarifeli seferler yapan çok büyük şirketler yanında irili ufaklı charter şirketleri de vardır.
Yolcu uçakları yapan firmaların en büyükleri Boeing, Airbus, Mc Donnel Douglas olarak sayılabilir. En fazla kapasiteye sahip yolcu uçağı Airbus firmasına aittir ve 2007 yılında ticari seferlerine başlamıştır.
Savaş uçağı
Bu uçaklar savaşta kullanılır. Bombardıman ve avcı tipleri vardır. Bombardıman uçakları daha ağır olur ve birebir düşman uçaklarla dalaşa girmeden hedefini bombalar. Avcı uçakları ise bombalama ve vurma görevi yanında birebir düşman uçaklarla dalaşa girerek onları vurmaya çalışır.
Yangın söndürme uçağı
Bu uçaklar itfaiye unsuru olarak görev alır. Daha çok orman yangını gibi yer itfaiyesi için ulaşılması zor olan yangınları söndürmek amaçlı kullanılır.
İlaçlama uçağı
Bu uçaklar tarım amaçlı kullanılır. Tarım yapılan geniş ve düz arazilerde bazen ilaçlamanın uçakla yapılması daha ekonomik ve uygun olur.
Kargo uçağı
Bu tip uçaklar yolcu taşımadan yanlızca kargo taşıma amaçlı kullanılırlar. Diğer adı nakliye uçağıdır. Sivil ve askeri tipleri mevcuttur. Özellkle deniz aşırı gönderilerin ulaştırılmasından ilk tercih edilen nakliye aracıdır.
Casus uçaklar
Bu uçaklar askeri amaçlı kullanılır. İnsansız tipleri olduğu gibi pilotun kullandığı tipler de vardır.
Radar uçakları
Bu tip uçaklar askeri ve sivil amaçlı kullanılır. Düşmanı veya kendi birliklerine mensup öğeleri yukarıdan kolayca izlemek için bu uçaklar birebirdir. Nato‘ya ait AWACS örnek olarak verilebilir.
Tanker uçaklar
Bu uçaklar askeri ve sivil amaçla kullanılır ve uzun mesafe gitmekte olan bir uçağa havada yakıt ikmali yapar.
Deniz uçağı
Suya inip kalkabilen uçaklardırı.